background
logotype

Híreink

Buttler kastély

Az egri egyetem is bekapcsolódik a felújításba

Elkészült a Buttler-kastély és az erdőtelki arborétum komplett felújításának megvalósíthatósági terve. Az előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül, és utána végre kiderül, mikor kezdhetik el a rekonstruk­ciós munkálatokat.

– Nagyon örülnénk, ha végre történne valami, mert hosszú évek óta csak az ígérgetés megy a kastéllyal kapcsolatban. Azokkal pedig nem megyünk sokra, egyre rosszabb az épület állapota. Úgy tűnik, tényleg elkezdődhet a teljes felújítás, de nem tudjuk, mikor… – mondta Forgács Jánosné, Erdőtelek polgármester asszonya, mikor a Buttler-kastély felé sétáltunk.

– Nagyon sokan jönnek el megnézni, ahogy most is, látja – mutatott a kerítésen épp’ bekanyarodó túrázókra a település vezetője.

– Mindenkinek megakad a szeme a Buttlerek örökségén. Ezért is tudjuk jól, hogy nem szabad elherdálnunk ezt az értékes ingatlant. Örült ünk, hogy amikor a szennyvízberuházás zajlott Erdőtelken, akkor sikerült rendeznünk, szintbe hoznunk az udvart. Azóta egyre többen érkeznek ide fotózásra is, aminek nemcsak a park és a kastély, hanem a mögötte álló egykori istálló is kedvelt helyszíne – tette hozzá Forgács Jánosné, aki elárulta: voltak olyan terveik is, hogy az istállót átalakítják, és idősek otthonát nyitnak ott. Az ötletet az adta, hogy korábban érkezett egy vállalkozó, aki belevágott a felújításba, több szobát is kialakított a tetőtérben, de az a munka akkor félbemaradt…

Mivel az erdőtelki önkormányzatnál nem tudnak többet a kiemelt kormányzati beruházásról, mint áprilisban, ezért megkerestük a térség országgyűlési képviselőjét, Szabó Zsoltot is, történt-e előrelépés azóta: megmenekülhet-e a pusztulástól a 2011-ben állami tulajdonba került, műemléki védelem alatt álló Buttler-kastély?

Mint megírtuk: ez év elején felmérték a kastély épületét, és kiderült, legalább 1,5 milliárd forintra lenne szükség a teljes rekonstrukciójához. Forgács Jánosné polgármester asszony akkor arról tájékoztatott, a tárgyalások folyamatosak.

Szabó Zsolt lapunk kérdésére most elmondta: együtt dolgozik a választókörzet, a település önkormányzata és az Eszterházy Károly Egyetem is a kastély megmentéséért, ami közös projekt lesz. A rekonstrukciós munkálatok megkezdésének ugyan még nincs pontos időpontja, de a munka láthatóan elindult, a tervezés folyamatban van.

– Teljesen felújítjuk az arborétumot, a kastély épületét, amelybe szálláshelyeket és rendezvényeket álmodtunk. A megvalósíthatósági tanulmány már elkészült – számolt be az államtitkár.

– Nemsokára, talán már egy hónapon belül a kormány elé megy az előterjesztés, azután többet tudunk majd – folytatta.
A rekonstrukcióra fordítandó összegről még nem tudott információkkal szolgálni, kiemelte: ennek kialakítása háromlépcsős folyamat. Először a tervezet készül el, majd a mérnöki munka, végül a közbeszerzést kell lefolytatni.

 

– Annyi bizonyos, hogy nem ötszázmillió forintról lesz szó, hanem ennél sokkal többről – tájékoztatott az államtitkár.

forrás: heol.hu

2018  Erdőtelek Község Hivatalos Oldalai   globbers joomla templates